Οι φλωρεντίνες είναι από τα γλυκά που αρέσουν σε όλους στην οικογένεια μου και μάλιστα τις στέλνουμε/κουβαλάμε και σε friends & family στα εξωτερικά, σε τακτά διαστήματα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι λίγο πιο ιδιαίτερη από τις κλασσικές (τουλάχιστον αυτές που αγοράζουμε εμείς) γιατί γίνονται με αλατισμένο φιστίκι (αράπικο – δεν είναι politically correct η ονομασία, το ξέρω) το οποίο κάνει ωραία αντίθεση με την γλυκάδα της καραμέλας. Και εννοείται ότι μας αρέσουν οι σούπερ τραγανές και λεπτές και όχι οι μαλακές (για να μην παρεξηγηθούμε) φλωρεντίνες.

Λίγα λόγια για την συνταγή:

  •  Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών, λένε,  (θα θελα να υπονοήσω ότι είναι «υγιεινή η συνταγή”)
  • Η αρχική συνταγή προτείνει να λιώσουμε σοκολάτα,  να τηνπεριχύσουμε στις φλωρεντίνες και να ρίξουμε χοντρό αλάτι από πάνω, αλλά επειδή τις σέρβιρα με το παγωτό δεν ακολούθησα αυτό το βήμα (ωστόσο μάλλον αξίζει για την αντίθεση που θα κάνει με το αλάτι από τα φιστίκια)
  • Οι φλωρεντίνες απλώνουν πάρα πολύ στο ψήσιμο, γι’ αυτό αφήστε αρκετή απόσταση ανάμεσα τους στο ταψί (οι δικές μου ενώθηκαν και τις έκοψα σε κομμάτια)

Φλωρεντίνες με αράπικο φιστίκι

Συνταγή από το BBC Good Food

Υλικά
75γραμ. βούτυρο
5 κ.Σ. (65 γραμ) ζάχαρη καστανή
3 κ.Σ (67 γραμ) γλυκόζη
3 κ. Σ.(24γραμ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γραμ. αλατισμένα αράπικα φιστίκια, θρυμματισμένα

150γραμ. σοκολάτα (προαιρετικά)
χοντρό αλάτι (προαιρετικά)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και στρώνουμε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.

Βάζουμε τα φιστίκια στο μούλτι και τα χτυπάμε 2-3 φορές, μέχρι να θρυμματιστούν (δεν τα θέλουμε σκόνη).

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε τη γλυκόζη και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, μετά τα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

Με ένα κουταλάκι του γλυκού ρίχνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα στο ταψί και τις πατάμε ελαφρά για να ισιώσουν  (λίγο προσοχή γιατί καίει-αφήστε απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν στο ψήσιμο). Ψήνουμε για 10 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να πάρουν χρυσαφενιο χρώμα. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να στεγνώσουν στο χαρτί τελείως πριν προσπαθήσουμε να τις βγάλουμε.

Αν θέλουμε, λιώνουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα,  την ρίχνουμε στην επίπεδη πλευρά της φλωρεντίνας (αυτή που ήταν στο χαρτί) και πασπαλίζουμε με αλάτι. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και να σφίξει η σοκολάτα.