Αυξημένο παραμένει το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της ελληνικής αραχίδας, από την οποία παράγεται το γνωστό σε όλους αράπικο φιστίκι. Αύξηση παρουσίασε η φετινή παραγωγή που ήταν πολύ καλής ποιότητας λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις περισσότερες περιοχές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή.
Η αραχίδα καλλιεργείται στην Ελλάδα στις περιοχές της Μεσσηνίας (στο Μπουρνιά και στη Μπούκα), στον Αλμυρό και στις Σέρρες. Ωστόσο υπάρχουν νέες φυτεύσεις στις περιοχές Τρικάλων, Κοζάνης, Θήβας και Ηγουμενίτσας. Η τιμή παραγωγού στη Μεσσηνία κυμάνθηκε στα 1,10 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 10 λεπτά σε σχέση με πέρσι. Για τη στήριξη της καλλιέργειας η περιφέρεια, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, σκέφτεται να συντάξει φάκελο για να καταχωρηθεί στην ΕΕ σαν Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, «η φετινή παραγωγή ήταν αυξημένη ποσοτικά αλλά και πολύ καλής ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια, επειδή υπάρχουν φυτοϋγειονομικά προβλήματα στα εισαγόμενα φιστίκια, η καλλιέργεια της αραχίδας ξανάρχισε να γίνεται ελκυστική. Ειδικότερα φέτος καλλιεργήθηκαν στην περιοχή του Μπουρνιά και της Μπούκας περίπου 4.000 στρέμματα. Είχαμε πολύ καλές στρεμματικές αποδόσεις, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, που έφτασαν στα 400 κιλά το στρέμμα. Μετά την ανάκαμψη της καλλιέργειας υπάρχει ενδιαφέρον και από τους προμηθευτές να εισάγουν πιστοποιημένο σπόρο με ακόμη υψηλότερες αποδόσεις. Αν και φέτος η τιμή 1,10 ευρώ το κιλό ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι (που ήταν στα 1,20), εκτιμώ ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την καλλιέργεια. Έτσι η περιφέρεια, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, σκέφτεται να συντάξει φάκελο για να καταχωρηθεί σαν Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην περιοχή της Μεσσηνίας».
«Φέτος η παραγωγή ήταν καλή από πλευράς ποιότητας και ποσότητας, αν και η τιμή ήταν κατά 10 λεπτά μειωμένη σε σχέση με την περσινή», δήλωσε ο παραγωγός από την περιοχή του Μπουρνιά της Μεσσηνίας κ. Ευγένιος Παντελόπουλος. «Τα φιστίκια είναι συμπληρωματική αλλά σημαντική καλλιέργεια για την περιοχή μας. Για αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε.
«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό αράπικο φιστίκι, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε αρκετές ξένες χώρες, κυρίως από την Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Μακανίκας, της εταιρείας «Μακίν Ξηροί Καρποί». Και προσθέτει: «Αυτές τις ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκομιδή στη Μαγνησία. Για να στηρίξουμε τους παραγωγούς αγοράσαμε φέτος στα 2,20 ευρώ το κιλό (πέρσι ήταν 1 ευρώ το κιλό). Παρόμοιες τιμές υπήρξαν και στην περιοχή των Σερρών. Η αύξηση της παραγωγής φέτος μας αναγκάζει να ρίξουμε μεγαλύτερο βάρος στη διάθεση του προϊόντος. Έτσι εκτός της εγχώριας αγοράς προχωρούμε και σε εξαγωγές φιστικιών, που μπορεί να είναι ακριβότερα σε σχέση με αυτά της Κίνας αλλά είναι πολύ καλύτερης ποιότητας. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα προϊόν με καλές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η αγορά ξηρών καρπών σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Η δε καλλιέργεια θεωρείται εύκολη, χωρίς ιδιαίτερες φροντίδες».
του Σταύρου Παϊσιάδη
πηγή: agrotypos.gr