Στη προσπαθεια για απεξαρτηση απο τη σογια και την αξιοποιηση ντοπιων καλιεργειων για ζωοτροφες  παρουσιαζουμε το φυστικι Μοιάζει πολύ με σογιάλευρο , αλευρο απο φυστικι  λαμβάνεται μετά την εκχύλιση του ελαίου που προορίζεται  για ανθρώπινη κατανάλωση. 
Το Αραχιδέλαιο είναι ιδιαίτερα αξιόλογο για τα χαρακτηριστικά του τηγανίσματος . Το ίδιο το φιστίκι (χωρίς κέλυφος ) περιέχει λάδι περισσότερο από το 40 τοις εκατό .
Μόλις αυτό έχει αφαιρεθεί , ένα υψηλό πρωτεϊνικό υλικό παραμένει  κατάλληλο για τα πουλερικά και ζωοτροφές .
Σε μία συνεχιζόμενη μελέτη στο Πανεπιστήμιο της GEORGIA USA , πολυάριθμα δείγματα από εμπορικά επεξεργασμένα αλευρα απο  φυστίκι  αξιολογήθηκαν για την διατροφική τους αξια .
Προκαταρκτικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι αυτό το συστατικό είναι αρκετά συγκρίσιμη με σογιάλευρο από την άποψη της σύνθεσης των θρεπτικών συστατικών . Πρωτεΐνης των δειγμάτων εξετάζονται τακτικά βρέθηκε να είναι μεταξύ 47 και 48 τοις εκατό ( πολύ παρόμοια με σογιάλευρο ), ενώ έχει περίπου 10 τοις εκατό περισσότερο μεταβολίσιμη ενέργεια ( 1240kcal/lb ) .
Έτσι, εάν το γεύμα φυστίκι χρησιμοποιείται σαν πηγή πρωτεΐνης σε ένα τμήμα της τροφοδοσίας , λιγότερο λίπος θα πρέπει να προστεθεί ώστε να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο ενέργειας .
Υπάρχουν πολλές πτυχές της γεύμα φυστίκι που πρέπει να αξιολογηθουν  πριν από τη χρήση της για τη διατροφή πουλερικων αυγοπαραγωγης  , ενώ το επίπεδο πρωτεΐνης είναι πολύ παρόμοιο με εκείνη του αλεύρου σόγιας , υπάρχουν διαφορές στη σύνθεση των αμινοξέων .
Η Αργινίνη σ είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι σε άλευρο σόγιας . Ωστόσο , λυσίνη και θρεονίνη είναι πολύ χαμηλότερα. Το φιστίκι έχει περίπου 1,8 % σε λυσίνη , σε σύγκριση με 3,0% το σογιάλευρο .

Συμπέρασμα
Αράπικο φιστίκι φαίνεται να είναι ένα ελκυστικό συστατικό των ζωοτροφών γ. Ωστόσο , υπενθυμίζουμε ότι το προφίλ αμινοξέων είναι κάπως διαφορετική από εκείνη του αλεύρου σόγιας .